Χαρακτηριστικά της προσωπικότητας και συμβολή στην υγεία

Η προσωπικότητα παίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία καθώς υπάρχουν ορισμένα χαρακτηριστικά που είναι ικανά να την επηρεάσουν, είτε προς το καλύτερο είτε προς το χειρότερο. Η υιοθέτηση θετικών συμπεριφορών υγείας είναι προσωπική υπόθεση του καθενός. Η ικανότητα του να φροντίζει κανείς τον εαυτό του απορρέει από τις επιλογές του. Αυτές συνθέτουν την γενικότερη συμπεριφορά που αποσκοπεί στην εξασφάλιση, πρόληψη και αποκατάσταση της υγείας.
Υπάρχουν κάποια χαρακτηριστικά τα οποία αποδεικνύονται θετικοί παράγοντες για την γρηγορότερη ανάκαμψη ασθενών ή ομαλότερη περίοδο αποκατάστασης. Αυτά τα χαρακτηριστικά μπορούν όλοι να τα αποκτήσουν/καλλιεργήσουν διότι είναι εντός του προσωπικού πεδίου ελέγχου του καθενός. 
Βασικό πλεονέκτημα για την υγεία είναι η αισιοδοξία. Αισιοδοξία δεν είναι η απερισκεψία μήτε η υποβάθμιση της σοβαρότητας μιας κατάστασης. Αισιοδοξία είναι η σκέψη ότι περιμένω το καλύτερο, το ωφελιμότερο αποτέλεσμα, είναι η πίστη στον εαυτό ότι θα ανταπεξέλθει στις δυσκολίες και θα νικήσει η υγεία. Σύμφωνα με μελέτη , ασθενείς οι οποίοι είναι γενικώς αισιόδοξοι στην ζωή τους έχουν λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν επιπλοκές ( π.χ μόλυνση, καρδιακή προσβολή ) μετά από επέμβαση απ’ ότι άλλοι ασθενείς. Επίσης, η αισιοδοξία βοηθά στην διατήρηση της ψυχολογικής υγείας όταν υπάρχουν προβλήματα σωματικής υγείας. Για παράδειγμα, ένας άρρωστος ή ένας καρκινοπαθής που είναι αισιόδοξος έχει περισσότερες πιθανότητες να μην αποκτήσει κατάθλιψη ή χρόνιο άγχος. Αυτό επιτυγχάνεται με θετικές σκέψεις και συναισθήματα που γεννά η αισιοδοξία. Επιπλέον οι κοινωνικές επαφές και η διασκέδαση εμψυχώνουν τον ασθενή μετά ή κατά την διάρκεια μιας θεραπείας.
Εξίσου σημαντικό χαρακτηριστικό είναι η ανθεκτικότητα. Η ικανότητα να αναλαμβάνεις τα καθήκοντα και τις ευθύνες σου, να επιδεικνύεις την δέουσα σοβαρότητα, να δεσμεύεσαι έχοντας πλήρη επίγνωση, να υποδέχεσαι τις αλλαγές με χαρά και την πρόκληση με ενδιαφέρον. Όλα αυτά απαρτίζουν την έννοια της ανθεκτικότητας και στοχεύουν στην καλύτερη ψυχική υγεία. Είναι σαφώς δυσκολότερο να εκπαιδευτεί κανείς στην ανθεκτικότητα απ’ ότι στην αισιοδοξία. Αυτό απαιτεί ολοκληρωτική εμπλοκή με την εαυτό, αναζήτηση βαθύτερων αιτιών, διάθεση για διαπραγμάτευση και αλλαγή, ώστε να φτάσει κανείς στην μείωση του στρες και αύξηση της ικανότητας του ελέγχου.
Ένα τρίτο χαρακτηριστικό είναι η αυτο-παρακολούθηση και αυτορύθμιση , δηλαδή η ικανότητα να “βλέπει” κανείς τον εαυτό του, να τον κρίνει και να τον διορθώνει. Εδώ απαιτείται εσωτερική δύναμη και ισχυρή θέληση. Το να ελέγχεις τις παρορμήσεις, τα πάθη, τις εξαρτήσεις είναι μια διαδικασία χρονοβόρα και επίπονη. Με υπομονή και επιμονή, κοιτάζοντας προς την υγεία, όλα είναι δυνατά.
Αφού λοιπόν τονίσαμε την σημαντικότητα αυτών των χαρακτηριστικών προσωπικότητας που όλοι μπορούν να καλλιεργήσουν, να υιοθετήσουν ας δούμε μερικές απλές πρακτικές συμπεριφορές υγείας .

• ΤΡΩΓΟΝΤΑΣ ΜΕ ΣΥΝΕΣΗ ΚΑΙ ΣΕΒΑΣΜΟ ΣΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΜΟΥ

Η πλούσια και ολοκληρωμένη διατροφή, χωρίς <δίαιτες> . Δίνω έμφαση στο τι είναι καλό να τρώω.
• ΑΠΟΦΕΥΓΟΝΤΑΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥΣ ΠΟΥ ΣΧΕΤΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΟ ΣΕΞ 
Σταμάτα να θέτεις σε κίνδυνο την υγεία σου έχοντας ερωτικές επαφές χωρίς προφύλαξη και με πολλούς ερωτικούς συντρόφους. Η σταθερότητα και η ισορροπία στην ερωτική ζωή παίζουν σημαντικό ρόλο. Σημασία δεν έχει ο αριθμός, η πληθώρα επαφών, αλλά η υγεία σου.
• ΑΠΟΦΕΥΓΟΝΤΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΚΟΠΤΟΝΤΑΣ ΤΙΣ ΕΞΑΡΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ 
Η αλήθεια είναι ότι στο σήμερα το να παραμένει κανείς υγιής και καθαρός είναι από τις μεγαλύτερες προκλήσεις στη ζωή. Με σύμμαχο τον εαυτό, την προσωπική βούληση και τον αυτοέλεγχο, μπορείς να τα καταφέρεις.
Η σύνδεση μεταξύ του νου και του σώματος γίνεται εμφανής στις επιπτώσεις που έχει η προσωπικότητα σε θέματα υγείας και στην σημαντικότητα της ρύθμισης της συμπεριφοράς στην υγεία. Ο χρόνος και η σκέψη που αφιερώνεται σε στρατηγικές υγείας ποτέ δεν είναι χαμένος. Μια ζωή γεμάτη νόημα, πληρότητα, υγεία και χαρά σε περιμένει να την ζήσεις.

Σχόλια