Σωματική χαλάρωση : Πως επιτυγχάνεται;

Η σωματική χαλάρωση είναι μια κατάσταση κατά την οποία το σώμα και η ψυχή ηρεμούν, καθώς καταστέλλονται οι υπερλειτουργίες του οργανισμού και η υπέρ σκέψη του μυαλού. Φαντάζει εύκολο να επιτευχθεί απλώς όντας ξαπλωμένος στο κρεβάτι/καναπέ – θα σκεφτεί κάποιος – αλλά στην πράξη δεν επαληθεύεται. Βαρύνουσας σημασίας ρόλο παίζει η καθημερινότητα, ο τρόπος ζωής, ο τρόπος σκέψης στο κατά πόσο εύκολα ή δύσκολα χαλαρώνει κανείς. Αυτό συμβαίνει διότι η καθημερινότητα είναι ένας παράγοντας που επηρεάζει άμεσα την ψυχολογία του ανθρώπου. Οι ασχολίες, οι υποχρεώσεις, η εργασία, τα ενδιαφέροντα, ο κοινωνικός περίγυρος συμβάλουν στο να είναι πιο χρωματιστή. Ωστόσο, λόγω των οικονομικών – πρακτικών – βιώσιμων δυσκολιών που όλοι γνωρίζουμε, η καθημερινότητα μετατρέπεται σε ρουτίνα, η χαλάρωση σβήνει. Η ρουτίνα είναι αγκύρωση την οποία αν ακολουθούμε για συνεχές χρονικό διάστημα προκαλεί σωματικές και ψυχολογικές βλάβες. Η ρουτίνα μας αλλοιώνει διότι στέκεται εμπόδιο στην αναδόμηση εαυτού.
Υπάρχουν άπειροι τρόποι με τους οποίους μπορεί κανείς να απολαύσει τον εαυτό του μέσα σε μια διαδικασία ή μέσα στην καθημερινότητα. Βασική προϋπόθεση η σωματική ακεραιότητα και ακμαιότητα. Επειδή όμως η σκέψη προηγείται της πράξης, ας δούμε μερικές προτάσεις ενθάρρυνσης :
→ Δίνω νόημα σε κάθε στιγμή, με απολαμβάνω σε ό, τι κάνω
→ Βάζω STOP! στην στρεσογόνο κατάσταση, παίρνω βαθιά ανάσα, σκέφτομαι, χαλαρώνω
→ Διαχωρίζω τα αρνητικά από τα θετικά, εντοπίζω τα λάθη, αποδίδω ορθή σημασία χωρίς υπερβολή
→ Οργανώνω την συνθήκη και την τοποθετώ σε μια προ-οπτική
→ Ωθώ τον εαυτό μου να διαχειριστεί τις παραλείψεις και τα λάθη προς αποφυγή επανάληψής τους μελλοντικά
( Όπου στρεσογόνος κατάσταση ή συνθήκη νοείται π.χ ένα ατύχημα, μια παράλειψη στην εργασία, αποτυχία σε διαγώνισμα/εξέταση, να αρρωστήσω κτλ)
Ακολουθώντας τις παραπάνω τακτικές για καλύτερη αντιμετώπιση του stress , μειώνονται οι πιθανότητες εμφάνισης ψυχοσωματικών συμπτωμάτων. Σε συνδυασμό με κάποιες ασκήσεις χαλάρωσης, διατηρείται η ζωντάνια και αξιοποιείται στο έπακρο η σωματική διάπλαση/δυναμική. Το σώμα μας είναι το “μέσο” μεταφοράς/μετακίνησης του εαυτού μας, είναι η έμπρακτη, αισθητή παρουσία μας και οφείλουμε να το προσέχουμε. Παρακάτω αναφέρω μερικές ασκήσεις/τεχνικές χαλάρωσης :

→ Αναπαυτική θέση ύπνου, να μην επιβαρύνεται ο αυχένας και η μέση, να μην εμποδίζεται η ομαλή κυκλοφορία του αίματος
→ Χαλαρώνω το κεφάλι και το στήθος φροντίζοντας να έχω μια ωφέλιμη στάση (είτε στην εργασία είτε στο σπίτι κτλ) που δεν μου προκαλεί πιάσιμο ή πόνο , κάνω κινήσεις πίσω-μπρος-δεξιά-αριστερά σε αργό ρυθμό για να μην τραυματίσω τον αυχένα μου
→ Φροντίζω η κάτω γνάθος να είναι χαλαρή, να μην σφίγγω τα σαγόνια μου
→ Φροντίζω τα δάχτυλα τον ποδιών μου να είναι “ελεύθερα” ,όχι κουλουριαστά/σφιγμένα
→ Κάνω διατάσεις , οι οποίες τονώνουν τους μυς, βελτιώνουν το κυκλοφοριακό, την ευκαμψία και τον νευρομυϊκο συντονισμό
→ Περπάτημα, είτε στη φύση είτε στα τσιμέντα, άλλωστε με την φαντασία δημιουργούνται μοναδικοί δρόμοι , απελευθερώνεται η αρνητική ενέργεια και οι ανάσες είναι πιο καθαρές, βαθιές, χαλαρωτικές
Μόνο συνδυαστικά τα παραπάνω μπορούν να αποδώσουν το βέλτιστο/ωφελιμότερο αποτέλεσμα οργανικά και ψυχικά. Η χαλάρωση είναι μια κατάσταση που συμβάλει στην ανάκτηση δυνάμεων, στον επαναπροσδιορισμό, στην καλύτερη προτεραιοποίηση στόχων/θέσεων.

Σχόλια