Κράνος ως ασπίδα προστασίας σε ατυχήματα

Πολλά έχουν γραφτεί κατά καιρούς για το αν και κατά πόσο προστατεύει το κράνος σε περίπτωση ατυχήματος. Η πραγματικότητα είναι ότι το κράνος σώζει ζωές όπως αντίστοιχα η ζώνη στο αυτοκίνητο. Τα τροχαία ατυχήματα συχνά αποτελούν αιτία θανάτου των οδηγών (και όχι μόνο). Έτσι, η ανάγκη για ασφάλεια και προστασία γίνεται πιο επιτακτική. Ένα μέσο λοιπόν είναι αδιαμφισβήτητα η χρήση κράνους ως ασπίδα προστασίας σε περίπτωση σύγκρουσης/πρόσκρουσης.
Παρακάτω θα δούμε μερικούς βασικούς λόγους για τους οποίους το κράνος συμβάλει στην πρόληψη τραυματισμών και αποφυγή θανατηφόρων και μη βλαβών :
• Η εσωτερική επένδυση του κράνους απορροφά τυχόν κραδασμούς και κατά την σύγκρουση μειώνει την δυναμική του χτυπήματος που φτάνει στο κεφάλι.
• Μειώνει τραυματισμούς στον αυχένα
• Ο θόρυβος του ανέμου ή της μηχανής ή άλλοι εξωτερικοί ήχοι , σε μεγάλες ταχύτητες, είναι λόγοι αποπροσανατολισμού και απόσπασης της προσοχής. Με το κράνος η ακοή είναι σταθερή.
• Σε μεγάλες ταχύτητες, τα ιπτάμενα ζωύφια και έντομα μπορούν να τραυματίσουν το πρόσωπο του μοτοσικλετιστή, να του αποσπάσουν την προσοχή, να εισέλθουν στα μάτια, στη μύτη, στο στόμα. Το κράνος λοιπόν λειτουργεί ως ασπίδα προστασίας από εξωτερικές απειλές.
• Σε περίπτωση ατυχήματος, λόγω της ανθεκτικότητας και του σχεδιασμού του, η άσκηση πίεσης στο κεφάλι ή η ορμή της σύγκρουσης απελευθερώνονται στο κράνος και ανάλογα με την ένταση περνούν στο κεφάλι. Τι σημαίνει αυτό; Το κρανίο περιβάλλεται από δέρμα σε όλη την έκτασή του. Κάτω από το δέρμα υπάρχει ένα πλουσιότατο δίκτυο από αγγεία. Είναι συνεπώς εύκολο, ένα χτύπημα στο κεφάλι να προκαλέσει ρήξη ενός αγγείου και αιμορραγία. Το κράνος λειτουργεί αποτρεπτικά στην δημιουργία κάκωσης ή διάσεισης κατά το ατύχημα. 
Σε αυτό το σημείο παραθέτω ένα περιγραφικό και κατατοπιστικό βιντεάκι για το πώς προστατεύει το κράνος :
• Βοηθά να επιβραδυνθεί η ταχύτητα με την όποια πρόκειται να συγκρουστεί το κεφάλι. Απορροφά την ενέργεια από την ορμητική πτώση με αποτέλεσμα να είναι πιο “γλυκιά” και λιγότερο ζημιογόνα.
Η ενημέρωση , η παιδεία μέσω προγραμμάτων/εκδηλώσεων μπορούν να συνδράμουν στην εκμάθηση υγιών οδηγικών συμπεριφορών ώστε να είναι αποτελεσματικότερη η πρόληψη. Στόχος αυτού του άρθρου είναι να γίνει κατανοητή η σημαντικότητα, κρισιμότητα χρήσης κράνους ως ασπίδα προστασίας, ως διατήρηση της ζωής.

Σχόλια