Η μελαγχολία των εορτώνΝα’ μαστε λοιπόν λίγες ημέρες πριν τα Χριστούγεννα. Μια γιορτή αγάπης, συντροφικότητας και ευτυχίας. Μια γιορτή που ενώνει τους ανθρώπους είτε σωματικά είτε πνευματικά καθώς μας παρασύρει στο πνεύμα και στη μαγεία της.
Ένα από τα «προβλήματα» που αντιμετωπίζουν πολλοί(μικροί και μεγάλοι) είναι η μελαγχολία που προκαλεί το κλίμα των εορτών. Στολισμοί, χριστουγεννιάτικα δέντρα, φωτάκια, φανταχτερές βιτρίνες και δώρα, δίνουν μια διαφορετική όψη στο περιβάλλον και έχουν αντίκτυπο στη διάθεση και την ψυχολογία όλων μας. Η μελαγχολία χτυπάει κυρίως αυτούς που δεν έχουν τέρι, αυτούς που έχουν χάσει φίλους, αυτούς που πενθούν για απώλειες... Αυτή την περίοδο όλα αυτά που ζήσαμε και νιώσαμε δίπλα σ’ αυτούς του ανθρώπους που δεν είναι πια κοντά μας , έρχονται στην επιφάνεια ξανά και ξανά και προκαλούν σύγχυση και αναστάτωση. Το κενό και τα μεγαλύτερα αναπάντητα ΓΙΑΤΙ που άφησαν πίσω τους σε συνδυασμό με τις αναμνήσεις κλείδωσαν την ύπαρξή τους στο μυαλό και την καρδιά μας. Έτσι δημιουργείται ένα συνονθύλευμα από συναισθήματα θλίψης, οργής, πόνου, νοσταλγίας που πολλές φορές οδηγεί σε εκρήξεις θυμού και ξεσπασμάτων σε κλάμα γεγονός  που διαταράσσει την ψυχική υγεία και ηρεμία. Όλες αυτές οι αρνητικές σκέψεις που γεννούν αρνητικά συναισθήματα μας κάνουν επιρρεπείς  στην κατάθλιψη και την μοναξιά. Ποιος όμως θέλει να είναι μόνος τα Χριστούγεννα; Ποιος δεν θέλει να γιορτάσει με την οικογένεια και τους φίλους του; Θέλω να πιστεύω κανείς...

Ας δούμε τι μπορούμε να κάνουμε για να διώξουμε τα μαύρα σύννεφα και την μιζέρια. Αρχικά, χαλαρώστε και εκφράστε τα συναισθήματά σας στους ανθρώπους που είναι δίπλα σας, μοιράστε αγκαλιές, φιλιά και τα σ΄ αγαπώ που κρατάτε μέσα σας. Συγχωρέστε όσους σας πλήγωσαν στο παρελθόν και προσπαθήστε να συμφιλιωθείτε μαζί τους(όπου είναι εφικτό). Η θετική σκέψη , η αισιοδοξία και το χαμόγελο θα βοηθήσουν στη δημιουργία ενός ευχάριστου κλίματος. Έπειτα, πάρτε αγάπη και δύναμη από αυτούς που σας στηρίζουν, 
ανταλλάξτε ευχές και δώρα, μπείτε στο κλίμα των γιορτών.

Όσον αφορά τους αποθανόντες, συλλογιστείτε όλες τις όμορφες στιγμές που ζήσατε μαζί, κρατείστε τις καλές αναμνήσεις και σκεφτείτε ότι μπορεί να μην είναι κοντά σας σαρκικά, αλλά υπάρχουν στο μυαλό και στην καρδιά σας! Ό,τι έγινε, έγινε και δεν αλλάζει. Κάθε τι στην ζωή έχει αρχή, μέση και τέλος. Άλλες φορές η ζωή είναι άδικη και σκληρή και άλλες δίκαιη και ευχάριστη. Όσο και να πονέσατε στο παρελθόν, όσο δύσκολη κι αν ήταν η κατάσταση, να θυμάστε αυτό : « Είμαστε η απόδειξη της συνέχειας του παρελθόντος μας». Όπως και να χει λοιπόν η ζωή συνεχίζεται και αυτά τα Χριστούγεννα και κάθε Χριστούγεννα...!
Όλοι μέσα μας λίγο πολύ περιμένουμε με ανυπομονησία αυτή την λαμπρή γιορτή που γεννά χαρά και αισιοδοξία για να την περάσουμε κοντά σε ανθρώπους που έχουμε ανάγκη , που αγαπάμε και που ευχόμαστε να είναι ‘εδώ’ «για πάντα». Γιατί λοιπόν να επιτρέψουμε στην μελαγχολία και στο παρελθόν να χαλάσει τη μαγεία των Χριστουγέννων; Ζήστε το παρόν, ονειρευτείτε το μέλλον και αποδεχτείτε το παρελθόν.

Καλά Χριστούγεννα!
Καλές Γιορτές με υγεία, αγάπη και ευτυχία!

Σχόλια